Tutorial

Tutorial : letak background dan shadow dekat kotak post

Monday, December 26, 2011 Zul Han Na ^_~ 0 Comments

Hai hari ni aku dengan berbesar hatinye nak buat tuto.

okey. fuuhh. berdebar pulak. hehe.  tuto ni untuk letak background dan hias dalam body atau main-wrapper. senang jee.

DESIGN ---> EDIT HTML

okey lepastu tekan ctrl+F dan cari kod ni

#main-wrapper {


lepas tu korang tambah kod ni BWAH kod yg korang cari tadi ^_-



-moz-box-shadow: 0 0 3px 3px #FFB0A3;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px #FFB0A3;
box-shadow: 0 0 3px 3px #FFB0A3;




okey. kod kat atas ni untuk shadow . itu pun kalau korang nak tambah. kalau xnk korang xperlu tambah

merah = tebal shadow
hijau= warna shadow

warne korang boleh pilihKAT SINI

okey, kalau korang nak kotak post entri korang ade bentuk korang leh cari bentuk bentuk border KAT SINI dan letak bawah kod shadow tu tadi.



 kalau nak ade background, boleh letak kod ni kat bawah kod kod tu tadi untuk tambah background dalam kotak post entri tu okey


background:url('URL BACKGROUND');



dan nanti die akan jadi macam ni




#main-wrapper {
  width: 620px;
  float: left;
  padding: 5px;
  border:1px solid #F7B8E2;
  background-color:#FCEEE0;
-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;
-moz-box-shadow: 0 0 3px 3px #FFB0A3;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px #FFB0A3;
box-shadow: 0 0 3px 3px #FFB0A3;
background:url('http://dl7.glitter-graphics.net/pub/269/269177vk9q3abe5z.jpg');


okey kalau da siap preview dulu sebelum save.



nota mata ~ haha agak kelam kabut. sorry pade sape2 yg xphm. kalau ade ape2 korang boleh tanye k ^_^ dan bagi tahu jadi atau x :)





You Might Also Like