hari ini aku jadi budak budak

Monday, January 02, 2012 Zul Han Na ^_~ 0 Comments


tadi rumah aku penuh pakcik sedare.  aku siapkan air dan nasi untuk pakcik sedare ngn parents aku yang sibuk berborak .  btw, waktu tu aku memang ready ar pakai tudung dan kamera kat dalam poket seluar adik sedare kesayangan aku.

lepas je beres semua tu, aku keluar senyap senyap ikut pintu belakang dengan adik sedare aku. hahak. act aku da dapat kebenaran dari maklang aku untuk beli topup kat family store . topup aku zero waktu tuu.



*cete ni  memang bosan. aku percaye yg korang akn tekan pangkah kt ujung tu.



hahak ! lepas aku borong topup kat kedai tuu, aku ngn adik sedare aku merayap rayap kat taman mainan yang berlampu warna warni dan posing sambil mulut penuh dengan aiskrim. ye orang yang lalu lalang pandang. tapi kami buat macam tak de orang yg wujud pon

. hahak ! orang mungkin nampak aku mcam budak darjah lime yg xtahu malu tapi aku tetap aku.


then kiteorang merayau pulak kat lorong kedai yang lagi satu tuu. aku merayau sekerat jee lepas tu aku patah balik. yang abang abang kat situ siap bagi salam assalamualaikum . mule mule aku jalan je. malas nak jawab, Jawab dalam hati sudah. lepas tu entah tibe tibe aku jerit !

" HANTU ! LARI ! " sambil tarik tangan adik sedare aku supaye lari !  abang abang tu tercengang cengang tengok aku macam lari lintang pukang. act tak ade ape ape pon. lepas tu bantai la aku tergelak .



GO HOME . balik rumah ikut pintu belakang gak. kemas sume nye yang cawan cawan pakcik sedare aku tuu.



then sedare aku ajak keluar lagi sekali. aku sengih je laa. kali ni kiteowang kuar sekali lagi tapi senyap senyap dan lari suapye adik sedare aku yg kecik sikit tu tak ikut. haha. akk yg kejam ! 


sampai dekat lorong belakang. aku raba poket. duit tertinggal. adik sedare aku pon xbawak duit ! yaa ! cam ne nak beli aiskrim.

last2 nampak sedare lelaki baru balik dari cc. ape lagi ? kejar ar. mintak duit nak beli aiskrim malaysia. dieowang pon bagi dengan rela hati. ehem. almaklumlah. kalau aku yg mintak mesti die bgi nye. hehe



then, lepak lame lame kat taman. tadi bulan mengambang. lawa. langit penuh bintang. memang cantik ! tapi sayang aku tertinggal kamera kat umah . xdapat posing !

tengah syok main buaian . lepas tu main jongkang jongkit.  act waktu tu kiterang empat orang je kat taman. aku, adik aku, adik sedare and abang kepade adik sedare yg merupakan same baye dgn aku.

tibe tibe ade satu motor berhenti. sebelum tuu die berpusing pusing kat situ dan pandang kiteorang dgn serong.

last2 die pggil adik aku n die ingt kiteorang ni berdating. hahak ! tolong laa. muke aku nk dating? pakwe pon aku tak nak ! yuk !

oleh kerane berat ati, aku pon balik umah. mule2 nk ikut pintu belakang. tapi bile tengok paklang ade, terus berlari dan g ikut pintu depan. sampai je kiteorang tak masuk ag, tapi terus mengadap bitbit *rabit aku . BELOM MASUK RUMAH LAGI.

adik sedare aku plak tibe tibe ajak main basikal . ahha. aku ? on je laa. da lame kot xjadi budak budak ni.

baru je bawak basikal luar pagar , tibe tibe sedare aku yg bername zahil tuu rampas basikal tuu dari tangan aku. aku macam BLURR. dan tibe tibe lagi tangan aku di tarik seseorang.

ape lagi, orang tu bawak aku lari. aku juz ikut je laa. aku tengok rupe rupenye adik sedare aku yang berlari beria ia nak kejar basikal yg dah pon dibawa lari tuu. aku pon ape lagi? berlari berkejaran di malam hari , angin memang kuat gile ar . tu yg bertambah syok tu berlari.

da sampai kat tepi sungai. aku suruh adik sedare aku patah balik sebab macam seram jee.

lagi sekali, adik sedare aku tarik tangan aku dan kami berlari lagi. angin bertiup kuat giler. melayang layang tudung.

tibe tibe dengar ade orang mengilai. * kiteorang da berhenti berlari . at first aku ingat ape benda. rupe rupenyee jiran yg xdikenali buat suare hilaian yg xseram.  aku pon mengilai laa sekali. last2 akak2 tu diam dan gelak.


sampai je depan rumah, kiteorang kene marah. aku tak kene marah sangat. adik sedare aku kene ar.  dan masuk jee.

" ko ni budak budak lagi ke? " suare sumbang dari abang fitri yg mmg tak pernah rase puas hati dgn aku.

aku pandang die, dengan care berbisik " ye memang budak pon " aku sengih, act dalam hati aku berasap sebenarnye. tak pe. aku da puas tumbuk motor die. haha ! yee aku jahat ! tapi korang tahu tak ape? die lagi jahat !


dan semuanya BERAKHIR di situ. malam tu bersamaan 2/1/2012 aku menjadi kanak kanak walaupon aku sekarang dah berumur 17 tahun. biar ar jadi kanak kanak sekejap  sebab bile naik sekolah nanti aku mungkin akan hadapi stress dan xsempat nak buat keje kanak kanak. 








You Might Also Like

0 komen: